tirsdag den 24. marts 2009

Hvad mænd ikke kan undvære...

For et par uger siden skrev jeg et indlæg, måske to, okay mange indlæg hvor temaet var ligestilling anno 2009. Her tillod jeg mig vistnok at gøre mig morsom på kvindernes bekostning og nævnte en række ting jeg ikke helt forstod var så vigtige. En læser (jeg tror det var en kvinde) udfordrede mig til at skrive om hvad mænd ikke kan undvære.
Nu er jeg jo ikke ekspert qua forskning og analyser, men udelukkende qua empiri og subjektivitet. Men lad os bare kaste os over den alligevel:

Hvad mænd ikke kan undvære

Øl - Den gyldne drik der besejler rigtige aftaler og venskaber. Der er faktisk ingen lejligheder hvor en øl ville være upassende. Fodboldkamp eller begravelse, valgsejr eller søndag formiddag i haven. Sol eller frostvejr? Øllen er din ven! En slags mandens pendant til værtindebuketten.

Fisse - Ja, heller ikke her er der nogle øvre grænser for hvor eller hvor ofte det må indtages. Men i modsætning til øllet er det sundt. Og da flere mænd døjer med dårligt kondital og topmave skulle man måske overveje at de to ting kombineres. Måske lidt underligt til en begravelse, men mænd er meget letafledelige når 'det lodrette smil' er på banen.

Hornmusik? Nej, vel? Men fællessang, dog aldrig i ædru tilstand. De fleste mænd jeg kender er ikke glade for at synge, når de ved andre hører dem, men når kapslerne rammer risten, så kan de da liiige en lejlighedssang.

Tilskuersport - Det at betragte, vurdere og kritisere andre præstation er vores ynglingstidsfordriv. Det kunne vi da have gjort meget bedre, hvis altså ikke...

vi havde skullet tage en uddannelse

vi rejste jorden rundt

vi drak os fulde/røg os skæve

vi fik børn eller koner
Listen over ting der sotd i vejen for en verdensstjernekarriere er i princippet uudtømmelig. Og det handler ikke om om vi har ret. For selvfølgelig har vi det! Det handler om at connecte. Vi mødes i enighed om at de der ovre ihvertfald ikke er så gode som os. Stammeagtigt!
Rat - Vi styrer bilen... ud. Så kan du køre hjem.
Ret - Vi VED ting! Også selvom det måske ikke lige er noget vi ved. Sådan ER det bare. Det er et spørgsmål om karisma, trykfordeling og ansigtsudtryk. Kloge-Åge er jo også et drengenavn!

Powertools - Jo jo den er god nok. Selv de mænd der ikke kan en dyt med skruetrækkeren har alligevel lige en vikelsliber, en retbukker og tolv wienerskruer i en kasse i skabet. Selv min morfar som nok aldrig har lavet meget andet home-improvement end at skære tape over på embalage med en hobbykniv, havde da alligevel en polsøger i værktøjskassen da jeg hjalp ham med at lægge loft. Han var som et lavt barn i Tivoli der havde sneget sig forbi den der træarm der viser hvor høj man skal være, da vi stod i byggemarkedet og læssede brædder i en lastbil. Gulvet blev lagt på loftet, og både min morfar og min mormor bruger enhver lejlighed til at fortælle hvor glade de er for loftet og hvor tit morfar bliver sendt derop... Det er ti år siden nu!

Biler - Hvis vi har øl, men ingen ..... så skal tiden jo gå med noget andet. Og selv de mindst kyndige ved da lige pludseligt (afhængig af antallet af øl) hvad en 'hæk' eller 'skørter' er, eller hvor mange cylindere en Ferrari har, eller hvordan metallak bedst holdes. Vi sparker dæk og polerer forlygter der hvor kvinder snakker sko eller barnevogne.

Lingo - Slang er uundværligt for mænd. Det er noget med at være en del af en gruppe. Forleden overhørte SHM mig telefonere med en kammerat. "Du må hellere have noget knas i lommen", sagde jeg, og hun kiggede på mig "KNAS?". "Jada sedler! De tager ikke dankort". Nogle gange bliver vores interne jargon så intern at ingen andre forstår det vi siger, men det er der ingen der rynker på næsen af, for det har vi prøvet allesammen.


Det er altsammen meget interessant og morsomt, men leder også til listen:

Hvad mænd sagtens kan undvære

Dans - De færreste af os forstår det, de fleste af os er til fare for omgivelserne. De få der danser ædru, godt og gerne, dem stempler vi som bøsser hurtigere end man kan tælle til 2. Når vi har fået lidt øl, og der måske er udsigt til enten nye powertools eller måske mere sandsynligt ..... så er der ingen grænser for hvad vi tror vi kan på dansegulvet. En overgang fik jeg nemt den tvangstanke at jeg kunne løfte kvinder når jeg dansede... Det gik godt omkring 35% af gangene!

Rutiner - Mænd er gladest for debuter. Jeg har vasket gulv, eller jeg har støbt en kage, eller jeg vælter en væg. Selv gør jeg rent med værktøj:
"Det er da klart jeg aldrig får gjort det her køkken/badeværelse/vaskemaskine/slagtehus/viktualierum rent når det er bygget sådan. Det er jo ikke til at komme til... Jeg tror hvis man købte en ny bordplade, rykkede vasken og skiftede vinduerne så ville det være meget nemmere..."
Og vupti; tre måneder og 20.000 senere er det meget nemmere at holde rent. Men det gider jeg ikke. Det tilbagevendende, ensformige, udfordringsløse arbejde det er at fylde en vaskemaskine, eller sortere tøjet, det gider vi ikke! Der er dog undtagelser. Øl og ..... ja det bliver aldrig noget vi ikke finder ork eller tid til;-D

Yngelpleje - Ja ammehjerner, den er god nok. Vi synes det er sjovt at børste tænder på et barn... første gang! Herefter bliver det rutine. Jeg har en søn på snart 12... det er 8760 overståede tandbørstninger, han har en lillebror på 9 = 6570 tandbørstninger. Deres lillesøster er snart 4 = 2920, ialt 18250 tandbørstninger der er afviklet, og med bøjle på alle tre kan vi se at vi kun er halvvejs... Ikke underligt at jeg ikke finder det samme nærvær og kontakt i at få min tolvårige med togskinner på skødet og børste tænder som den nybagte mor der nærmest ikke kan lade være med at amme sit barn. Nok meget godt at det er kvinderne der har bryster! Dels ville børnene dø af sult fordi mænd ikke udholder rutinen, dels ville vi aldrig få lavet noget fordi vi havde travlt med at sidde og lege med vores bryster;-D

17 kommentarer:

 1. Og så sidder jeg her og griner højlydt. Egentlig utrolig rammende beskrivelse - selvom I hader rutiner, er I alligevel vandedyr. Kærligt ment selvfølgelig :-)

  SvarSlet
 2. Hej Pialouise. Tak for din kommentar, føj gerne til listen

  SvarSlet
 3. Tja. Heldigvis er tiderne skiftet.

  SvarSlet
 4. Åh men, det er SÅ godt at vide at virkeligheden taler sit eget tydelige sprog...
  Hrm hrm

  SvarSlet
 5. Tjoooo, tjaaa.... JO sgu. Sådan er mænd nok langt hen ad vejen.

  Tak for kommentar du. Og nogle af billederne har faktisk relevans. Men det er rigtigt at ofte har det ene ikke noget at gøre med det andet. Men det er bare fordi jeg er kvinde - og vi SKAL være lidt ulogiske !

  SvarSlet
 6. Jeg ville bare gerne se nogle billeder af lidt kød på din blog;-D

  SvarSlet
 7. Tja. Maaske er det bare tilfaeldigt, men kan ikke lige genkende alle traekkene hos min 22.aarige kaereste ihvertfald.
  Fjern definitivt ihvertfald tilskuersport, biler og powertools. Det er for gammeldags.

  (Tillykke med ansaettelsesaftale)

  Og nu du skrev tidligere, hvor du opfordrede os til at skrive hvor vi kom fra: Warsaw, Poland der er tjekket ind paa siden. Saa du ikke gaar rundt og tror, at polakkerne ogsaa kan det. Naa.

  SvarSlet
 8. Warsaw, Poland der er tjekket ind paa siden er mig.*

  SvarSlet
 9. @ Line L - Tak for input og lykønskning. Jeg skal ikke udtale mig skråsikkert om din kæreste, men når han er 22 og er på udenlandsår i tyskland, kan jeg sagtens forestille mig at tiden vil give mig ret: Bare forestil dig at i køber en lejlighed eller et hus... så skal du se ham i et byggemarked jognlere med udtryk og interesser du ikke anede han besad. Skal I købe en bil en dag, vil du sikkert også opleve ham som meget kræsen selvudlært ekspert.

  Keep us updated

  SvarSlet
 10. Jeg synes maaske, at den type mand du beskriver er lidt en kliche. Et overstaaet kapitel.
  Saadan foeler jeg ihvertfald, at det maaske er blandt min generation. Biler og vaerktoej er bare ikke in mere.
  Eller. De skal ihvertfald ikke med i beskrivelsen ¨hvad en mand ikke kan undvaere´ for der er bare saa mange vigtigere ting.

  SvarSlet
 11. @ Line - OK, du har måske ret? Der er jo foreløbig ikke mange mænd der har blandet sig i debatten endnu, så det er måske lidt svært at få uddybet. Du siger at det ikke fremgår tydeligt hos de mænd du kender, og jeg siger det ligger dybt i os allesammen. Måske andre kan give lidt indspark: Er den moderne mandfærdig med at følge sine territorielle drifter (husbyg og markering af status) eller er han liiige det skridt foran ammehjernerne, når græsplænen skal skal slås, der skal køres på genbrugsstationen eller har den underligste viden om smøremidler og undervognsbehandling, som I bare ikke forstår hvor kom fra og hvorfor han husker på sådan noget?
  Line - du skriver at der er så mange ting der er vigtigere for den moderne mand, og det lyder da bestemt som noget du burde invie os andre I?
  Jeg ville ihvertfald godt være klar over hvis tiderne er skiftet så jeg ikke går med værktøjsbælte og ølkrus, når jeg måske burde gå med dagcreme og caffe-late for at undgå at virke som en dinosaur;-D

  SvarSlet
 12. Ok. Saa indviede jeg lige min kaereste lidt i det.
  Han siger bare, at man har nogle klicheer man kan angive for baade maend og kvinder. Og de holder paa nogle og ikke paa andre.
  Derudover siger han, at de interesser du naevner saasom fodbold, biler og powertools er jo bare en 'kategori af interesser'. Min kaereste interesserer sig ikke det mindste for ovennaevnte ting, man kan f.eks. ikke undvaere at fordybe sig i ting saasom musik og boeger og filosofi.
  Og da vi flyttede ind i vores lejlighed i Berlin var det altsaa mig som samlede og skruede alle ikea-moeblerne sammen. Hvis jeg skal kigge paa min far, saa har han - ifoelge min mor - (de er skilt) aldrig haft en hammer i haanden. Hun lavede alt. Havearbejde, reperation af bil, hus m.m. Men maaske er mit liv bare fyldt med testesteron-fattige maend.
  Min kaerestes pointe var altsaa: han kan godt se meningen med at maend har nogle interesser samtidig med at kvinder har nogle. Dog er det ikke altid biler og fodbold. Samtidig mener han dog, at kvinder maaske lettere opgiver deres interesser. Maaske ser maendene mere deres interesser som deres 'aandehul'.
  Vi kan dog hurtig bliver enige om, at ja, der er flere maend til fodboldkampe, flere maend der interesserer sig for biler og vaerktoej. Men man kan ikke goere det til 'en del af manden'.
  Og hvad angaar de ting du ioevrigt beskriver kan man naevne de modsatte ting for kvinder.
  Saasom: Fisse (ja) - maend og hvad de kan tilbyde :)
  Lingo - venindesladder
  Biler - husets indretning
  Og saa lige angaaende det med 'at have ret'. De mest staedige personer er da kvinder.
  Men vi vil altid have vores forskellige hormoner og forskellige opbygning. Derfor vil der jo altid vaere forskel.
  Naa, det var lidt lidt langt. Undskyld.

  SvarSlet
 13. Synes du kvinder er stædige?:-D

  Nej spøg til side. Jeg beskriver jo ikke listen som endelig eller facit, men kun som et svar på den udfordring jeg blev stillet da en læser spurgte hvad mænd ikke kan undvære...

  SvarSlet
 14. En anden kliche er at kvinder finder mænd der minder om deres fædre:-D

  SvarSlet
 15. Maaske.
  Finder maend saa kvinder der minder om deres moedre?
  Den kan jeg naesten finde flere tilfaelde paa.

  SvarSlet