De resterende 364 dage er åbenbart mændenes kampdage? Vi har ihvertfald mig bekendt ingen officiel?
Nå, men i virkeligheden er kamp jo heller ikke noget jeg synes skal dominere billedet generelt. Jeg har altid lagt vægt på at mænd og kvinder er forskellige, og her 13 år efter at jeg giftede mig med SHM, er jeg da dagligt begejstret for at hun er en kvinde! Nu er jeg jo ikke den store kvindretsforkæmpersteoretiker, så min ekspertise er bygget på meget flygtig emperi, men alligevel føler jeg mig lige motiveret for at udgyde mine betragtninger her på bloggen.
Skal mænd og kvinder stadig være ens?
Jeg opfatter ikke kvindekampen i dag som et udtryk for at kvinder og mænd skal være ens. Jeg oplever ihvertfald mange kvinder der meget åbenhjertigt understreger at der er kvindelige egenskaber som mænd ALDRIG vil kunne overtage. Moderrollen som en af de stærkeste bastioner. Og så alligevel...?
(Kridt-Iglen) Far, gør det noget at jeg kalder dig mor?
(Mig) Ja det skal du fanme ikk begynde på
(KI - plagende) Årh kom nu Far, be be?
(Mig) NEJ! Jeg var da en lille dreng!
(KI - overbærende) Nej Faaar, du er tosset!
Måske har jeg overdrevet med barsel, madlavning og rengøring...? Min internationale kampdag vil have retten til Powertools, fodbold i fjerneren og ALDRIG tandbørstning for mænd som parole.
Den økonomiske ligestilling - en balancegang mellem kromosomernes sammensætning
SHM og jeg har i mange år bøvlet med at jeg har tjent betydeligt flere penge end hende. Det har forskellige årsager, men barsel og graviditeter er altoverskyggende i forhold til at gøre uddannelse færdig og optjene anciennitet og arbejde fuld tid. Men problemet har aldrig bestået i at uligheden i indtægt. Det der har været en kilde til kamp, har været SHM's behov for penge til et personligt forbrug.
Jeg har altid ment at det vi tjente skulle gå ind på en fælles konto, som betalte regningerne for det vi forbrugte. Hvad der måtte være tilovers, kunne vi så beslutte hvad skulle bruges på.
Hun mente i starten at det var bedre om vi hver især indbetalte et beløb til en fælles konto, og så havde resten til os selv.
Et mere modent forkromet overblik
Set i bakspejlet havde det nok været mere økonomisk fornuftigt for mig, men tanken har altid været, at uanset om man er på arbejde, studie eller hjemme med børn, så bidrager man med 24 timer i døgnet, når man er en familie. Begge to. Hvorfor skal den ene så have mere?
Nu er jeg efterhånden ældre, og åbenbart også klogere? Vi har nået et kompromis der hedder al løn går ind på en fælles konto, regninger betales, vi lever af overskuddet (som desværre aldrig er der) og i de perioder hvor vi ikke har to huse, har der endda været råd til at overføre et ens beløb til hver vores 'lommepengekonto'. Det synes jeg faktisk er fair!
Hvorfor var det så nødvendigt med individuelle penge?
Det var det fordi at hun altid ventede pænt til regningerne var betalt, maden købt før hun overvejede om der var råd til make up, frisør, lækkert tøj eller dameblade.
Og var det nu også ting vi virkelig behøvede?
Jeg handlede bare byggematerialer når jeg handlede ind (der er jeg jo afsted alene). Så blev der aldrig noget tilbage sidst på måneden... Det holdt jo ikke!
Men det hele er så nemt nu: Vi har to huse, en bil, lavtlønnede jobs, tre børn og derfor behøver vi slet ikke at bekymre os om fordeling af overskud... Vi hæfter bare solidarisk for gælden... Det er da økonomisk ligestilling!
Har du lagt mærke til at du er den eneste der taler om ligestilling hjemme hos os?
SvarSletSkal jeg begynde at blive nervøs for om du lige straks begynder at brænde boksershorts og forlanger kvinderne tilbage til kødgryderne??
Eller er det bare fordi du glæder dig til din basisgruppe kommer på besøg næste weekend?
@Trine - Basisgruppe Kom IND! Boxershorts hvad er det? Her hænger alting frit og naturligt;-D
SvarSletLigestilling er meget godt, men hvad blev der af at komplementere hinanden?
SvarSletHos os hjemme går ligestilling netop på, at hver gør det, de er bedst til.
Jeg behøver ikke at fare rundt med hammer og sav, når nu jeg er bedre i køkkenet eller med vasketøjet.
Økonomisk ligestilling?
Ja selvfølgelig skal man have lige løn for lige arbejde, men det er vi som kvinder også selv ansvarlige for.
Hos os, er det som hos de fleste: Manden tjener mest (jeg er nu godt med), men vi putter det hele i een stor pulje og bruger deraf på det, der skal bruges på.
Lommepenge, ja, men vi har aldrig praktiseret 1-til-dig-og-1-til-mig.
Men måske det er fordi jeg ikke køber kulørte dameblade og sko-en-masse? Og Manden fordig ikke køber alt det, der ellers er uundværligt for mænd?
(Hvad er egentlig at det, der er uundværligt for mænd?)
@MrsBaloui - Det første sidst... Hvad er uundværligt for mænd? Det er et godt spørgsmål, og jeg vil fluks tænke det næste indlæg med den overskrift...
SvarSletHerhjemme praktiserer vi praktisk uligestilling. Jeg handler, laver mad, gør rent og bygger hus. SHM sidder i midten og ser dejligt ud og er det hele værd (gad vide hvem der ordner vasketøj, afleverer, henter og putter børn;-D)
Tak for dit indspark!