torsdag den 28. maj 2009

Jeg - en dinosaur?

Hørte lige i P3 i morges at unge fornyer sproget med deres sms-forkortelser (lol, asap, wtf, osv.) Jeg sad og tænkte at
"Det var da underligt forfladende at vi skal til at tale i stavefejl og digitale forkortelser. Ikke med mig! Nej tak! Og hvis jeg hører nogle af mine elever sige LOL eller lignende, så skal jeg da rette det..."
Og pludselig så jeg mig selv udefra: Der sad jeg med hænderne knuget om rat-muffen, med stråhatten på sned og røg majspipe med buskede øjenbryn og daggamle skægstubbe og en hullet cardigan. Jeg lignede en mavesur version af min morfar. ØV! Det er jo ikke det jeg vil...
Jeg er kun 32. Jeg er for ung til at være gammel og alt det der... Men pludselig sad jeg bare der som en forstening i lavaen. Dinosaurne uddøde. Om de gjorde det fordi der var vulkanudbrud, meteornedslag eller manglende udvikling, så uddøde de.
Jeg kommer ikke til at snakke sms forkortelser, nok mest fordi jeg ikke gider lære dem! Det virker underligt at sige LOL, mest fordi det lyder latterligt. Jeg synes ikke det er 'korrekt' nok. Jeg vil bare sidde magtesløs under slumretæppet og se verden gå af lave. I don't give a FUCK!

Men hvordan er det nu liiige det forholder sig med det ord? FUCK? Mener at det stammer tilbage til en religiøs strid mellem kirken og kongen i England, hvor kongen gik ind og velsignede borgerlige vielser i konkurrence med kirken? Fornicating Under Command of the King? Den forkortelse har da sneget sig ind et sted eller to på min blog... Jeg bruger det da også i daglig tale... Så måske er jeg en moderne dinosaur?

7 kommentarer:

 1. Du glemte at nævne den hjemmelavede pude i bagruden :lol: ......

  Vi er nok nødt til at anerkende det faktum, at selvom vi ikke som sådan FØLER os gamle, så er vi bare en anden generation. Forhåbentlig er vi i stedet den slags forældregeneration, der OGSÅ stadig kan huske, hvordan det er at være ung og med på noderne.

  En ting er, at vi slet ikke kan/vil følge med, en anden ting er at kunne forstå sine unger - i et eller andet omfang i hvertfald.

  Skrevet af hende, der konsekvent har en lille plaid med på længere bilture ......

  SvarSlet
 2. Uh, ja, lige dér med sproget kan man hurtigt føle sig gammel. F.eks. den der med bjørnetjenesten, der helt helt helt er misforstået af 'de unge'. altså dem, der stadig er det BÅDE indeni OG udenpå!
  En medlidende sprognørd takker for forklaringen på FUCK. Altid rart at kende sin foretrukne eds etymologi.

  SvarSlet
 3. @Piamplaid - LOL-selv. Det var egentlig også erkendelsen der var det mest skelsættende. Pludselig at se sig udefra og undres/forarges over sin egen reaktion:-O

  @Lis - Min mormor og morfar er altid baglæns i bro over et eller andet udtryk de liiige har hørt i radio/TV/Netto. Desværre er deres begyndende demens også årsag til at de glemmer hvem de har vendt hvilke udtryk med... Det er derfor ofte det samme:
  Ligger/lægger er en klassiker
  At noget er Kanon, det er da underligt
  Bjørnetjenesten er der også;-D (Velkommen i bedsteforældreklubben)
  Forfordelt
  og noget med tal... Hvad betyder "godt 12"? er det før eller efter klokken 12?

  Jeg synes faktisk det er både sjovt og interessant at få forklaringerne, men deres forargelse over at børn ikke kender betydningerne, den har altid irriteret mig: Altså lige indtil i dag;-D

  SvarSlet
 4. Jeg blev egentlig også bare revet med af en stemning,- var selv ældre end Onkel Morfar him self i sidste uge. Hvorfor har jeg glemt - er det mon begyndende demens???????

  SvarSlet
 5. @Pimplaid - Måske, men som min morfar joker med: Hvad er værst demens eller parkinson? Er du dement kan du ikke huske hvor du stillede din øl, men er det parknson kan du ikke drikke den uden at spilde udover det hele;-D

  SvarSlet
 6. God pointe. Jeg tror, jeg vil have en kopholder monteret i bæltet. Så ved jeg da i det mindste, hvor øllen er.

  SvarSlet