tirsdag den 15. marts 2011

Tør man håbe på en gentagelse?

I 2006 sad jeg bænket i Parken mellem min bror og min søster, og så FCK-Ajax Amsterdam spille kvalifikation til Champions League. Et Ajax-hold som året før havde sendt Brøndby ud af UEFA-cuppen med sejre både ude og hjemme. Et Ajax-hold der talte adskillige store navne som Klaas Jan Huntelaar, Wesley Sneijder, John Heitinga, Jaap Staam og Ryan Babel, spillere som stod i VM-finalen for 8 måneder siden. FCK spillede en uinspireret gang bold, og virkede trykkede af stemningen og kampens betydning. De tabte 2-1.

Dengang havde Danmark dømt dem ude, allerede ved lodtrækningen. Ajax klarer I aldrig! Det var dommen. Efter kampen var aviserne sprøjtet til med "hvad sagde vi"-artikler, og stemningen var meget jantelovsk. Ståle Solbakken havde overtaget efter den svenske megasucces, Hans Backe, og hans kvaliteter blev nu draget i tvivl. Han kunne nok vinde danske mesterskaber, med den suverænt bedste danske trup, men kunne han få dem i Champions League? Næppe!

Ståle tog sin del af ansvaret: "Vi var nervøse og uvante med situationen. Første gang er den sværeste. Hvis vi scorer først i Holland har vi en spinkel chance". Man skal ikke være psykolog, for at forstå, at det han gjorde var eminent mandskabsbehandling. Han fjernede presset fra spillerne, og dermed endte han som den store triumfator, da hans håb blev virkeligt; FCK scorede, Ajax blev usikre, og endte med at tabe 2-0, og dermed gik FCK i Champions League.

Nu spiller de i morgen på Stamford Bridge, mod Chelsea. Et af verdens dyreste hold, med nogle af de største stjerner. De er bagud 2-0 fra start, pga. det dumme nederlag på hjemmebane, faktisk har de allerede tabt kampen. Det er ihvertfald stemningen i pressen og blandt fans fra andre klubber.
Det ville være ignorant, at påstå, at de ikke har en god sag. FCK var ikke gode i den første kamp. FCK virker ikke oppe i gear. Chelsea har så mange gode spillere, at det gør dem til kæmpe favoritter. Men ind i mellem sker det, miraklet, og jeg håber det bliver i morgen.

Det vil være et flot punktum for Ståle og hans store arbejde, at cirklen sluttes. Det vil være en kæmpe cadeau til en målrettet trup af præsterende spillere, som har formået at holde på deres fokus og sammenhold, på trods af udfordringer fra omgivelserne.

Skulle de alligevel ryge ud, så har de min dybtfølte taknemmelighed og respekt, for de oplevelser de har serveret gennem efteråret, og samtidig også troen på at der er mere i vente. Godt klaret knægte, klap jer selv på skulderen.

(jeg beklager at klippet har meget hakkende lyd, men det er jo ikke det væsentlige)

3 kommentarer:

 1. Det ville være så fantastisk. Så stort. Og hvis ikke. Jamen så har vi et fantastisk efterår at tænke tilbage på. Mens vi drømmer om et forår med skønne sejre og guldfest i Parken til maj.
  FORZA!

  SvarSlet
 2. @Ida - Ja, desværre gik det som eksperterne spåede. Men jeg synes at drengene leverede en godkendt præstation, hvor de med lidt mere held og tro på tingene kunne have skabt miraklet. Men de lavede en koncentreret og helhjertet indsats, som man også godt kunne se frustrerede Chelsea, såvel spillere som fans!
  Iøvrigt tror jeg du tager fejl mht. guldfest i maj... jeg tror det bliver i april!

  SvarSlet
 3. april eller maj... same same, bare vi vinder ;)

  Mht. præstationen på broen, så var den bestemt godkendt. Jeg var på arbejde hele 1. halvleg og fik løbende sms-opdateringer fra en af mine venner, hvilket bestemt ikke gjorde kampen mindre spændende.

  Held og lykke med biljagten.

  SvarSlet