fredag den 18. februar 2011

Om at sætte sig spor i tilværelsen 4

Husk det nu Gelwan E, du må ikke bare gå og male på sten, også selvom de bare ligger der! Heller ikke selvom der i forvejen var skrevet noget på den...
Men hvis man nu lige stopper og tænker over det, hvad er det så der er så forfærdeligt?

"For os der altid har boet i dette smukke land signalerer det danskhed", vil Pia med Den Grimme Mund sikkert sige. Men nej Pia, for crying out loud: De sten er vigtige, fordi de markerer overgangen fra vikingetid mod middelalder, fra en religion til en anden.

De symboliserer netop ikke danskhed, men derimod multietnicitet og integration. En invasiv religion sydfra, bliver afbilledet med det lokale skriftsprog og ornamentik.
"De kommer bare her og ødelægger vores kulturarv!" Men Pia, hvor mange steder rundt omkring i verden rejste vikingerne ikke rundt og ridsede: "Gernold gjorde disse tegn"?

Det gjorde vi flittigt, og det gør man åbenbart stadig. Alle de mennesker der vil have Jellingestenen til at se ud som den altid har gjort, skulle måske overveje, at hvis Gorm havde tænkt lige så konventionelt som jordbær-fløde-folket, så havde stenen ligget umarkeret endnu, og bare været det, som den i bund og grund er: en fucking stor sten!

Overblikket siger: Drop snak om glasmontre, laserdetektorer, sprængladninger og elektrisk hegn. Lad stenen stå. Alt det jeg har malet med spraymaling på udendørs materialer er forsvundet efter et par år. Nyd at det der var vigtigt for en forfader for 1100 år siden, nemlig at skrive på en sten at han var her, også er vigtigt for en 15 årig dreng, som sandsynligvis kalder sig Gelwan E, og lige synes han har brug for at markere at han er i Danmark! Skal drengen endelig straffes, så burde det være med en påskeferie fuld af vikingtidshistorie, så han ved hvad det var han skrev på.

Hvad synes du?

PS. Det er selvfølgelig klart, at hvis Gelwan E, nu er en drengebande, som er fortalere for terror, spiser fritgående hunde og sover med fødderne i hovedenden, så trækker jeg alt tilbage, så skal de halshugges på torvet og sendes hjem, det var man jo blevet dernede! (ironi kan være anvendt)

4 kommentarer:

 1. Jeg synes nu bare at, hvis knægten havde brug for at gøre opmærksom på sin eksistens, så ku' han ha' malet på en anden stor sten, hvor der ikke var skrevet noget i forvejen...
  Der skal være plads til os alle - både vikingerne og Gelwan E, men der er altså også sten nok til, at alle hver kan få een at male på!

  SvarSlet
 2. Jeg synes, at 15-årige tænker med alle andre organer end deres hjerne. Og for det skal han sgu ikke klandres. Men... en klaphat, det er han.

  SvarSlet
 3. He det var en 15årig knejt fra lokalområdet. :)

  SvarSlet
 4. @M - Næh, han fandt den største og mest iøjenfaldende. Måske har han tænkt at det var ok, fordi der var skrevet på den?

  @Fie - Du har nok ret!

  @Morfar - ja han skal nok blive en kendis i Jelling!

  SvarSlet